ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΚΩΝΕΙΟ


Ένα σαββατοκύριακο ήταν αρκετό αναγνώστη μου, για να επιβεβαιώσει όσους έβλεπαν νέα κόμματα στα σκαριά. Τι μεσολάβησε αυτό το ηλιόλουστο και ζεστό σαββατοκύριακο; Είχε συνέδριο ο ΣΥΝ και προσυνέδριο η Νέα Δημοκρατία. Και η εξέλιξη και των δύο έχει ως αποτέλεσμα “ωδίνες” τοκετού. Για τη γέννα νέων κομμάτων. Όμως, έκανα έρευνα και έμαθα ότι τα υπό ίδρυση κόμματα δεν είναι δύο, αλλά τρία. Αναφέρομαι στο χώρο της Κεντροδεξιάς-Δεξιάς και στο χώρο της Αριστεράς. Και που 'σαι ακόμη...
Ο Σαμαράς, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και ο Γούναρης...

Στο πολυθεματικό προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Κάραβελ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πολλά πράγματα, που αποδεικνύουν, σύμφωνα με “ντορικό” συνομιλητή μου, ότι “τίποτα δεν έχει αλλάξει από την.........
 εποχή της Πολιτικής Άνοιξης”. Να ξέρεις, λοιπόν, αναγνώστη μου, ότι από εδώ και στο εξής, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα ταξικό, αλλά “λαϊκό”. Δεν το λέω εγώ, ο Σαμαράς το είπε, κηρύσσοντας ότι ιδεολογία του κόμματος είναι ο “κοινωνικός φιλελευθερισμός”. Κι ας μίλησε μετά ο Αβραμόπουλος, για να χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία “κόμμα αστικό”. Ή έχουν χάσει την έννοια των όρων της πολιτικής επιστήμης ή ο Δημήτρης ανθίσταται σθεναρά στην επίσημη μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε παράταξη της λαϊκής Δεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, επειδή από την Αραβαντινού και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου επικαλούνται τις εποχές της Πολιτικής Άνοιξης -όχι ότι έχουν άδικο, βέβαια- οφείλω να τους υπενθυμίσω ότι το ρεύμα της Δεξιάς στην Ελλάδα ξεκίνησε ως “λαϊκό”. Αναφέρομαι στο “Λαϊκόν Κόμμα” του Γούναρη, που ιδρύθηκε εν έτει 1909. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε, αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει μεταρρυθμιστικά και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Παναγή Παπαληγούρα στην εποχή της “σοσιαλμανίας” και της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Κατά μία έννοια, λοιπόν, μετά το μικρό διάλειμμα του νεοφιλελεύθερου “μητσοτακισμού” και το -κάπως μεγαλύτερο- διάλειμμα του “όλοι οι καλοί χωράνε” του Καραμανλή του νεότερου, ο Σαμαράς απλώς παραδίδει το κόμμα του στο παλιό, καλό (;) DNA της...

Όταν τα “εξαπτέρυγα” αντιδρούν...

Φυσικά, ο Σαμαράς, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το μνημόνιο που ψήφισε στη Βουλή. Και εμμέσως, επιτέθηκε και στην Ντόρα, κάνοντας λόγο για “λίγα εξαπτέρυγα της κυβέρνησης”. Αμέσως μόλις άκουσα τον Αντώνη να μιλά με τέτοιους εκκλησιαστικούς όρους, τηλεφώνησα σε συνεργάτη μου στο στρατηγείο της Ντόρας. Έμαθα, λοιπόν, ότι η Μπακογιάννη ήταν έξαλλη. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ακούστηκε από το γραφείο της μια φράση: “αυτό σημαίνει πόλεμος”. Και μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα, η Ντόρα κατηγόρησε το Σαμαρά ότι “μετατρέπει τη Νέα Δημοκρατία από μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης”. Όμως, η φράση στην ανακοίνωση της Ντόρας που έχει αξία, είναι η τελευταία. Αυτή, με την οποία εκφράζει την πίστη της ότι “οι φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου θα αντιδράσουν στην πορεία συρρίκνωσης της παράταξης”. Δεν ξέρω πώς βλέπει η Ντόρα την αντίδραση των “φιλελεύθερων δυνάμεων”. Ξέρω όμως ότι απομένουν μόνο οι τυπικές λεπτομέρειες για την ίδρυση νέου κόμματος.

Το νέο κόμμα και η Siemens

Βεβαίως, προς το παρόν, η Ντόρα Μπακογιάννη και γενικώς οι Μητσοτάκηδες δε βρίσκονται στην επικαιρότητα μόνο για τα “φιλελεύθερα” πολιτικά τους σχέδια. Αλλά και για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Siemens. Οι λίστες με τις επαφές, τις συναντήσεις και τα δώρα του Χριστοφοράκου σε Ντόρα, Κυριάκο και Μαρέβα βάζουν την “Αγία Οικογένεια” στο κάδρο του σκανδάλου. Προς το παρόν, πάντως, μαθαίνω ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Η μεν Ντόρα λέει ότι πρόκειται για “δημόσια, φανερή κοινωνική σχέση” και καρατόμησε το διευθυντή του γραφείου της, Λεωνίδα Δραγουμάνο, όταν εκείνος “ξέχασε” να πληρώσει ένα τηλεφωνικό κέντρο. Ο μεν Κυριάκος έχει στην κατοχή του όλα τα εξοφλητικά τιμολόγια για τον ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του γραφείου του. Κι ας άργησε τέσσερις μήνες να εξοφλήσει. Πάντως, οι Μητσοτάκηδες, όπως με πληροφορεί συνεργάτης μου, θα περιμένουν πρώτα να κατακάτσει ο “κουρνιαχτός”, προτού ανακοινώσουν το οτιδήποτε. Αυτό συμφώνησε η Ντόρα με τον πατριάρχη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε δείπνο στο λόμπι της Μεγάλης Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορούμαι ότι όλες οι λεπτομέρειες είναι έτοιμες και η Ντόρα συνεχίζει επαφές με “γαλάζια” στελέχη ανά την Ελλάδα. Άλλωστε, ο μηχανισμός του “μητσοτακέικου” κάθε άλλο παρά ασήμαντος είναι, αναγνώστη μου. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Μου λένε ότι θεωρείται βέβαιο πως ο Θανάσης Γιαννόπουλος και η Έλσα Παπαδημητρίου θα ακολουθήσουν την Ντόρα στο νέο της εγχείρημα. Το ερώτημα είναι πού θα βρει η πρώην υπουργός άλλους δύο τουλάχιστον βουλευτές, ώστε να συγκροτήσει και επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο ένας ίσως, πάντως, να μην προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι στον βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη. Στο κόμμα του είναι δακτυλοδεικτούμενος ως “νεοφιλελεύθερος”, ενώ με την Ντόρα έχουν συναντηθεί πολλές φορές και έχουν αμφότεροι διαπιστώσει ότι τα πολιτικά χνώτα τους ταιριάζουν.

Οι άυπνες νύχτες του Κώστα Κιλτίδη

Ένας βουλευτής ακόμη που ασμένως θα ακολουθούσε την Ντόρα θα ήταν ο Κώστας Κιλτίδης. Ακραιφνής ντορικός, δείχνει να ασφυκτιά στη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς μαθαίνω ότι ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ύπνο. Ο λόγος είναι η κόντρα του με τον πάλαι ποτέ πολιτικό προϊστάμενό του, Αλέξανδρο Κοντό, αφού ο ένας δείχνει τον άλλο για τις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της μονής Βατοπεδίου. Μάλιστα, συνομιλητής του Κιλτίδη με διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος θεωρεί πως δέχεται εσωκομματικές βολές. Γι' αυτό και στις δημόσιες παρεμβάσεις του λέει πόσο στενοί φίλοι είναι με τη Ντόρα, αλλά και πόσο “αδελφικοί φίλοι” είναι με τον Καρατζαφέρη. Κοινώς, με το ένα πόδι πατά στο ΛΑΟΣ και με το άλλο στο κόμμα της Ντόρας που έρχεται. Πάντως, στη Νέα Δημοκρατία δεν πατάει. Και η ανεξαρτητοποίησή του είναι θέμα χρόνου.

Με την άδεια του πατρός

Σε ενημέρωσα λίγο παραπάνω, αναγνώστη μου, ότι η Ντόρα έχει συμφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να μην προχωρήσει το εγχείρημα για νέο κόμμα, αν πρώτα δεν κλείσει το σκάνδαλο Siemens και δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Αυτό, όμως, κρύβει και μία μεγάλη είδηση. Επιτέλους (για την Ντόρα τουλάχιστον...) ο αρχηγός της οικογένειας έδωσε την άδειά του για να γίνει νέο κόμμα. Μαθαίνω, μάλιστα, εξ εγκύρων πηγών, ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πετύχει. Θα έχει, δηλαδή, ενεργή συμμετοχή στο εγχείρημα. Άσε δε που ο Επίτιμος εκτιμά ότι ο Σαμαράς έχει αφήσει τόσο πολιτικό χώρο κενό, που δεν αντιστοιχεί απλώς σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας. Ο νοών, νοείτω...

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Είχες ενημερωθεί ήδη από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, αναγνώστη μου, από το newstime.gr, ότι η διάσπαση του ΣΥΝ ήταν θέμα χρόνου. Η απόφαση των Ανανεωτικών ήταν προειλημμένη, καθώς ουδείς θεωρούσε ότι ο Τσίπρας έχει τα “cohones” για να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας θέλει τη διάλυσή του περισσότερο κι από τον Κουβέλη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το διαζύγιο πήρε και επίσημη μορφή, με την αποχώρηση όλων των “ανανεωτών” από το ΣΥΝέδριο και τα όργανα του κόμματος. Όμως η απόφαση είχε ληφθεί... ένα χρόνο πριν. Δεν είναι πλάκα, αναγνώστη μου. Η Ανανεωτική Πτέρυγα ήταν έτοιμη να “την κάνει” πριν τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε εξοβελιστεί στην τρίτη -και μη εκλέξιμη- θέση της ευρωλίστας, αφού στη δεύτερη θέση είχε τοποθετηθεί η Ελένη Σωτηρίου από την ΚΟΕ. Ξέρεις, την ΚΟΕ που θέλει τη διάλυση της Ευρώπης και που πετάει κουλούρια και γιαούρτια στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Έλα όμως που πέρυσι τον Ιούνιο “μύριζαν” πρόωρες εκλογές. Έτσι, Κουβέλης και Σία αποφάσισαν να αναστείλουν τις αποφάσεις τους, στη λογική “δώσε χρόνο στο χρόνο”.

Η διάσπαση και το “άμα λάχει”

Οι εκλογές του Οκτωβρίου βρήκαν το ΣΥΡΙΖΑ ψιλοδιαλυμένο, με τον Κοροβέση να συκοφαντεί χυδαία τον Λεωνίδα Κύρκο για εμπλοκή στο σκάνδαλο Siemens και τους αρχηγούς των συνιστωσών να μην δέχονται να έχει τον πρώτο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στη μάχη με “11 αρχηγούς”, χωρίς να φοβάται ότι θα γελούσε όλη η κοινωνία μαζί του. Τελικά, αν και η κοινωνία γέλασε, του έδωσε και ένα 4,6% για να έχει να πορεύεται. Στη νέα Βουλή προέκυψε μία “κοινοβουλευτική ομάδα” 5 “ανανεωτών” βουλευτών, σε σύνολο 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος της διάσπασης ήταν ανοιχτός. Συνεργάτης μου με διαβεβαιώνει ότι οι “ανανεωτές” το είπαν καθαρά και ξάστερα αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη στο ΣΥΝέδριο, την περασμένη Πέμπτη. Πήγαν για φαγητό στο σταθερό στέκι τους, το ταβερνάκι “Άμα λάχει”, στην οδό Καλλιδρομίου και το κλίμα που μου μεταφέρει αυτόπτης μάρτυρας περιελάμβανε στελέχη που κερνούσε κρασί το ένα το άλλο, στη λογική “επιτέλους το πήραμε απόφαση και φεύγουμε να σώσουμε την ψυχή μας”. Και έφυγαν.

Όλα έτοιμα για το νέο κόμμα

Περιττό να σου πω, αναγνώστη μου, ότι ο Φώτης Κουβέλης και οι υπόλοιποι δεν έφυγαν “έτσι, χωρίς πρόγραμμα”. Έφυγαν για να ιδρύσουν νέο κόμμα και όλα είναι έτοιμα. Μαθαίνω ότι παίζουν τα ονόματα ΕΔΑ (Ενωμένη Δημοκρατική Αριστερά) και ΔΕΑ (Δημοκρατική Ενωμένη Αριστερά). Πιθανότερο είναι το πρώτο, πάντως, λόγο και του ιστορικού φορτίου που φέρει. Θέμα χρόνου είναι και τα εγκαίνια των γραφείων που έχει ήδη νοικιάσει ο Κουβέλης, στην πλατεία Βικτωρίας. Παράλληλα, οι “ανανεωτές” ανά την Ελλάδα έχουν ήδη συστήσει τοπικές επιτροπές, ώστε να δημιουργηθούν οι πρώτοι “πυρήνες” που θα αποτελέσουν και το νέο κομματικό μηχανισμό. Η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών (Κουβέλης, Λεβέντης, Ψαριανός, Τσούκαλης) γίνεται σήμερα, Τετάρτη, ενώ στον προθάλαμο βρίσκεται και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αφού έχει δώσει απλώς μία διορία ενός -άντε δύο- μηνών στον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο του ΣΥΝ είχε από όλα -κάτι σαν σουβλάκι. Η αντιπαράθεση έφτασε μέχρι και το προεδρείο. Παραθέτω χαρακτηριστικό στιγμιότυπο: Στην ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη όλο το συνέδριο είχε σηκωθεί και τον χειροκροτούσε παρατεταμένα. Το κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς είχε μόλις αναγγείλει ότι δε θα βάλει υποψηφιότητα για κανένα κομματικό όργανο, έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε αυτά. Κάποια στιγμή η Σόφη Παπαδόγιανη (πασιονάρια του Λαφαζανισμού) ζήτησε από τον προεδρεύοντα του συνεδρίου Κώστα Πουλάκη να αναγγείλει αμέσως τον επόμενο ομιλητή(Νίκο Χουντή) προκειμένου να σταματήσουν τα χειροκροτήματα! Μιλάμε για τέτοιου επιπέδου αντιπαράθεση...

Μία διάσπαση στον ΣΥΝ και μία στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρέφω στη διασπασιολογία και στα σχέδια Τσίπρα. Εικάζω βασίμως ότι τη λύση στον Αλέξη Τσίπρα θα τη δώσει η ζωή. Βλέπεις, αναγνώστη μου, ο Αλέξης λέει δεξιά και αριστερά ότι από Δευτέρα, θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα πει στις συνιστώσες: “Ή με τον Αλαβάνο ή με εμένα”. Θα καταστήσει σαφές, δηλαδή, ότι “δεν χωράνε και οι δύο στο ίδιο σχήμα”. Δεν ξέρω αν οι αρχηγοί των συνιστωσών θα τσιμπήσουν, αλλά πληροφορούμαι ότι έτοιμος να αντιδράσει είναι ο ίδιος ο Αλέκος. ΣΥΡΙΖΑίος συνομιλητής μου (ναι, μιλάω και με τέτοιους...) με διαβεβαιώνει ότι ο Αλαβάνος και το “Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής” είναι με το ένα βήμα έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπέρασμα: η διάσπαση είναι τριπλή: ένα κόμμα οι Ανανεωτικοί, ένα με τον Αλαβάνο και ένα με τον Τσίπρα και ό,τι απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ... http:Newstime
http://diolkos.blogspot.com/


Πηγή






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.